0
Patikusios prekės

Joninių papročiai ir dovanų idėjos

Joninių papročiai ir dovanų idėjos
2022-08-22 Dovanusalis.lt

Kasmet apie birželio 23 – 24 d. Lietuvoje būna ilgiausia diena ir trumpiausia naktis. Neo seno buvo manoma, kad ji stebuklinga. Lietuviai šią naktį švęsdavo Rasų šventę. Vėliau, į Lietuvą atėjus krikščionybei, šventė sutapatinta su Šv. Jono varduvėmis.

Joninės - ne tik Jonų ir Janinų laukiama šventė. Jos laukia ir maži, ir dideli, o su šia švente visiems asocijuojasi: ilgasis savaitgalis, gamta, gardūs kepsniai, puiki kompanija ir užburiančios tradicijos. Siūlome šventinį stalą papuošti graviruota medine pjaustymo lentele "Jono užkanda", kurią galėsite panaudoti ne tik pagal paskirti, bet ir kaip dekoraciją. Puikūs šventės akcentai taip pat bus: medinė butelio dėžė "Jonas negeria - Jonas degustuoja" bei Vardinis butelio atidarytuvas "Jonas".


Ar tikrai žinome, kas tos Joninės, kodėl ir kaip jos švenčiamos?

  • Joninės (Rasos) - vaistažolių rinkimo, būrimo, vainikų pynimo ir paparčio žiedo paieškų metas.
  • Senovėje ši šventė buvo švenčiama visą birželio mėnesį ir tik XIX amžiaus pabaigoje buvo pradėta švęsti birželio 24 dieną. 2003 metais Joninės buvo paskelbtos valstybine švente.
  • Senovėje šią dieną spėliojo, kokie bus orai per Kalėdas, ir galėjo nuspėti, koks bus derlius, Pvz: Jei naktis žvaigždėta - per Šv. Kalėdas bus šalta ir snieguota;  Jei naktis debesuota -  Šv. Kalėdos laukia lietingos ir vėjuotos; Jei naktis lietinga - per žiemos šventes tikėkitės daug sniego ir pūgos.
  • Per Jonines įprasta ieškoti žydinčio paparčio. Legenda byloja, kad jis žydi vidurnaktį, trumpai, ir tie, kuriems pasisekė jį rasti, taps unikalių žinių ir stiprybės savininkais. 
  • Manyta, kad šią naktį stebuklinga ir rasa. Jos surinkus reikia duoti karvėms, kad būtų pieningos, pabarstyti į daržus, kad būtų derlingi, kad neželtų piktžolės.
  • Buvo tikima, kad ūkininkas sulauks gero derliaus, jei šią naktį apibėgs savo laukus ir nuogas pasivolios rasoje.
  • Šią naktį buvo garbinama saulė. Jai dėkojama už šilumą, šviesą, prašoma jos kuo daugiau šviesti.
  • Naktį ant aukštos kalvos buvo sukuriamas didelis laužas. Buvo manoma, kad kuo toliau apšvies laukus, tuo didesnis bus rudenį derlius.

Ką padovanoti Jonui ar Janinai?

Nuo seno yra išlikusi tradicija naktį papuošti jų namus vainikais, tačiau mes siūlome rinktis šmaikščias, bei įsimintinas dovanas! Siūlome nustebinti Jonus ir Janinas orginaliais marškinėliais, juk juos šią dieną turime atpažinti iš tolo! Keletas populiariausių mūsų siūlomų dizainų: Marškinėliai "Puikusis Jonas", "Marškinėliai "Visi už JONĄ!", Moteriški marškinėliai "Žiedų valdovė" . O gal pažįstamo Jono rytas neprasideda be kavos ar arbatos puodelio? Pasveikink Joną ar Janiną, padovanodamas išskirtinį puodelį: Puodelis "Sveikinimai Jonui" ar Latte puodelis "Sveikiname Janiną". Taip pat šios šventės kaltininkus siūlome papuošti originaliais aksesuarais - Kanapių pluošto prijuoste "Janina", ar Jono kepuraite.

Iš gausaus asortimento negalite išsirinkti vienos dovanos? Tuomet siūlome padovanoti visą rinkinį: Dovanų rinkinys "Kiečiausias Jonas" arba Dovanų rinkinys "Gražiausia Janina".

Daugiau Joninių šventei skirtų dovanų rasite čia: Joninių dovanos.

Susiję produktai

-17%
Marškinėliai "Puikusis Jonas"
Marškinėliai "Puikusis Jonas"
€ 14,99 € 17,99
Vardinis butelio atidarytuvas "Jonas"
-16%
Moteriški marškinėliai "Žiedų valdovė"
Dovanų rinkinys "Kiečiausias Jonas"
Kanapių pluošto prijuostė "Janina"
Puodelis "Sveikinimai Jonui"

Susiję blog įrašai

Dovanos Joninių proga

Dovanos Joninių proga

Nepamirškite pasveikinti Jonų ir Janinų, nes Joninės artėja!..

Skaityti daugiau

Naujausi Dovanusalis.lt straipsniai Žiūrėti visus

Unikalios dovanos mamai

Unikalios dovanos mamai

Gražiausios dovanos tik brangiausiam žmogui - Mamai....

Skaityti daugiau
Ką dovanoti Velykoms?

Ką dovanoti Velykoms?

Vis dar nežinote ką dovanoti Velykų proga? 3 idėjos, kurios neištuštins kišenės, tačiau pradžiugins dovanos gavėją....

Skaityti daugiau
Puodelis su spauda

Puodelis su spauda

Puodelis su spauda - ne tik puiki dovana, bet ir individualumo atspindys....

Skaityti daugiau
Romantiška dovana mylimajam

Romantiška dovana mylimajam

Originalios Valentino dienos dovanos, kuriomis tikrai nudžiuginsite ir nustebinsite savo mylimą žmogų....

Skaityti daugiau
Įžiebk Kalėdinę magiją!

Įžiebk Kalėdinę magiją!

Kalėdos – tai ypatingas laikotarpis, kai namuose kvepia įvairiais kepiniais, namai puošiami girliandomis, žvakėmis, ant židinių kabinamos kalėdinės ko...

Skaityti daugiau
Baisiai geri Helovino pasiūlymai

Baisiai geri Helovino pasiūlymai

Helovinas – šventė, kuri išsiskiria savo magiška, paslaptinga, šiurpinančia atmosfera. Šią šventę kiekvienais metais žmonės iš viso pasaulio švenčia s...

Skaityti daugiau